Sömnbrist kan förändra förekomsten av vissa tarmbakterier, visar en ny studie från Uppsala universitet.
Nio friska individer undersöktes före och efter två nätters måttlig sömnbrist (ca fyra timmars sömn per natt), jämfört med före och efter två nätter med omkring åtta timmars sömn per natt. Forskarna kunde genom riktade analyser se att det blev vissa förändringar i tarmfloran. Ett exempel var att sömnbrist verkade öka kvoten av bakterien Firmicutes jämfört med Bacteroidetes. Våra magar domineras av dessa två bakterier, Firmicutes och Bacteroidetes.
Efter tillståndet med sömnbrist kunde forskarna också se att deltagarnas förmåga att svara på hormonet insulin blev 20 procent sämre.
– Nu krävs det längre och större kliniska studier för att undersöka om det är så att en förändrad tarmflora kan bidra till de negativa hälsoeffekter som framförallt kronisk sömnbrist har kopplats till, såsom viktuppgång, insulinresistens och risk för typ 2-diabetes, säger Jonathan Cedernaes, forskare i neurovetenskap och medförfattare till studien.
– Framtida studier kommer förhoppningsvis kunna utröna vilken betydelse tarmflorans har för hur vi påverkas negativt av sömnbrist, både när det gäller ämnesomsättning och kognitionen.